dilluns, 9 de febrer del 2009

Manifest dels 50 anys

GUANYAREM LA GUERRA A LA FAM

“DECLAREM LA GUERRA A LA FAM” va ser el crit esperançat amb que les dones d’Acció Catòlica d’Espanya van llançar la primera campanya contra la fam. Cinquanta anys després, Mans Unides continua mantenint la mateixa esperança; QUE EL MON PUGUI VEURE’S LLIURE , PER FI, DEL MÉS TERRIBLE FLAGELL , LA FAM.

Algunes coses han canviat des de llavors. Hi ha més consciència del que passa en el mon, més sentit de la responsabilitat de tots en el present comú i més preocupació per crear un futur millor per a tots els esser humans. Els avenços científics i tecnològics han obert possibilitats al desenvolupament humà i han creat més oportunitats de vida per a un nombre més gran de persones.

Però també hi ha d’altres coses que, no sols no han avançat, sino que han anat a pitjor. Hi ha més famolencs que fa alguns anys 923 milions segons l’últim informe de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). Hi ha més factors de vulnerabilitat, com el canvi climàtic i l’escalfament global, que produeixen cicles de sequera i pluges torrencials més freqüents i augment de fenòmens extrems; l’empobriment i l’abandó de moltes terres que eren de conreu; la contaminació de l’aigua en molts llocs que ja tenien dificultats per accedir a aquest element bàsic per a la vida; la producció d’energia a partir de cereals i altres recursos alimentaris, que ha fet que se’n disparin els preus i que n’escassegi la disponibilitat per al consum de les persones. També ha augmentat la bretxa entre pobres i rics en molts llocs de la terra, la qual cosa provoca una violència latent i el creixement de les migracions forçoses, en condicions de gran risc per a les persones.

Els nostres governs i els que administren els pobles del Sud han de ser commoguts i moguts per les nostres propostes. Si tots demanem els canvis i estem disposats a canviar també nosaltres, amb un consum més sostenible i solidari i una forma de vida més austera i responsable, segur que aconseguirem un present i un futur diferents i millors per a tots.

AQUEST CONTINUA ESSENT EL COMPROMÍS DE MANS UNIDES: “DECLAREM LA GUERRA A LA INJUSTÍCIA I LA FAM” . FIATS D’AQUELL QUE MAI NO ENS FALLA, CONTINUEM CREIENT QUE LA BATALLA CONTRA LA FAM ES POT GUANYAR.